Psiholog clinician, Psihoterapeut

Răzvan Prală

Despre mine

Sunt psiholog clinician, psihoterapeut experiențial centrat pe copil-cuplu-familie și consilier psiholog atestat de Colegiul Psihologilor. Am absolvit masterul Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (PEU) și dezvoltare personală în cadrul Universității București, specializare pe care am aprodundat-o apoi în cadrul Institutului S.P.E.R. De asemenea am parcurs și un program de formare complementară în psihoterapie de cuplu şi familie în cadrul Institului de Sexologie. Studiile de licență le-am finalizat la facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București.

De-a lungul carierei, am făcut atât terapie individuală, cât și terapie de cuplu. Am lucrat cu adolescenți și adulți care suferă de depresie, tulburări de dispoziție, anxietate, traume, persoane abuzate, persoane cu tulburări de personalitate, dar și cu dependenți, respectiv consumatori de substanțe. De asemenea, în cadrul ședințelor de terapie de cuplu, am lucrat și cu persoane ce întâmpinau probleme de relație și conflicte familiale.

Stilul meu terapeutic presupune să vă ajute să ajungeți la intuiții, strategii și folosind instrumente să puteți să faceți schimbări pozitive în viața voastră. Îmi place să vă ofer instrumente concrete, acolo unde este posibil, și să vă ajut să aveți un plan pentru următoarele zile înainte de următoarea sesiune, dacă acesta este ritmul la care doriți să mergeți. Cel mai important, ne vom asigura că progresăm în vederea atingerii obiectivelor personale . Voi fi acolo să vă ghidez, să vă încurajez, eventual chiar să vă provoc dacă simt că vă permiteți să conștientizați obstacolele care vă stau în cale. Scopul meu este de a ajuta clienții să găsească atât sensul pentru comportamentele lor, cât și o înțelegere clară a ceea ce îi ține pe loc, încurajându-i mereu să găsească "darul dezvoltării" în orice situație.


Cum te poate ajuta psihoterapia...


 Prin psihoterapie se înțelege un proces în care obiectivul general este asistarea şi depăşirea impasului existenţial de toate tipurile; impas creat de confruntarea cu afecţiunile psihice și/sau medicale, relaţiile sociale perturbate, pierderile, accidente din mediu cu impact catastrofal, confruntările şi discriminările sociale. De reținut că procesul terapeutic nu se rezumă doar la timpul efectiv al ședințelor (petrecut în cabinet), el continuă și după, prin implementarea conștientizărilor și efectuarea sarcinilor de lucru în viața personală și profesională.

Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, procesul terapeutic caută să aducă în viața beneficiarului:

-intervența în situații de criză și managementul acestora;

-conștientizarea (deblocarea) resurselor personale și înlesnirea accesului la ele;

-înțelegerea modului de a gândi (scheme cognitive), a prescripțiilor familiale și a mitologiilor social - culturale asupra vieții cotidiene;

-dispariția (amelioararea) simptomelor;

-eficientizarea în rezolvarea problemelor și luarea deciziilor;

-restructurări ale tipului de personalitate sau adecvarea mediului de viață la caracteristicile acestuia;

-auto-actualizarea personală.


Când apelează oamenii la psihoterapie...


 Oamenii iau în considerare mersul la un terapeut atunci când experimentează:

-stări îndelungate și acaparatoare de neajutorare și tristețe;

-problemele, în ciuda eforturilor personale și a celor din jur, nu par să se amelioreze;

-dificultăți în a se mobiliza pentru efectuarea sarcinilor la muncă sau a activităților cotidiene;

-stări de îngrijorare excesivă în care se așteaptă mereu la ce e mai rău, ajungând frecvent în pericol să clacheze;

-episoade de furie sau consum de alcool sau droguri care dăunează lor sau persoanelor din jurul lor.


Servicii furnizate...


Despre psihologie

Unul din principalele motive pentru care oamenii ajung să apeleze la serviciile unui psiholog este o stare emoțională negativă. De cele mai multe ori aceasta rezultă dintr-o combinație de sensibilitate sau vulnerabilitate emoțională ridicată și incapacitatea de a regla sau modula emoțiile într-un mod adecvat.

Viața noastră este plină de emoții și ele joacă un rol foarte important în calitatea vieții noastre. De fapt, calitatea fiecărei zile depinde de tipurile de emoții pe care le trăim/experimentăm. Mai mult, pentru că ne plac anumite emoții mai mult decât altele, o mare parte din comportamentul nostru este orientat spre căutarea anumitor tipuri de...

Un deziderat intâlnit frecvent în rândul oamenilor este fericirea - înțeleasă ca stare de bine. Tot ei presupun că fericirea depinde în special de ceea ce viața le aduce. Situațiile de viață și experiențele negative contribuie la disperarea și nefericirea oamenilor, dar nu chiar atât de mult decât intuiesc ei. Fericirea și bunăstarea resimțită zi...


Programează-te...